czwartek, 12 sierpnia 2010

Dobre Zdrowie łączy się nierozerwalnie z Dobrym Odżywianie

Żywność to najpotężniejsza z możliwych “magiczna pigułka”, jaką powinniśmy łykać każdego dnia dla zachowania lepszego zdrowia. Składniki żywnościowe oraz odżywki, jakie nasz organizm pozyskuje ze zdrowej żywności mogą poprawić główne funkcje w twoim organizmie takie jak:
  • Metabolizm
  • Trawienie
  • System immunologiczny
  • System mentalny
Innymi słowy, to, co jemy każdego dnia ma bezpośredni wpływ na to jak wyglądamy, ale też jak czujemy się wewnątrz, jak szybko radzimy sobie z chorobami a nawet jak szybko i trzeźwo myślimy. W momencie kiedy podejmiesz decyzję o dobrym odżywianiu, będziesz w stanie doświadczyć znacznej poprawy kondycji zdrowotnej, mentalnej, fizycznej a nawet emocjonalnej.

Rozwijaj swoją silną wolę

Podjęcie decyzji o lepszym odżywianiu nie oznacza natychmiastowej perfekcji. Staraj się na początek, każdego dnia dokonywać, choć kilku prawidłowych wyborów, zaczniesz się czuć lepiej i rozwijać w sobie silną wolę.
Wybieraj żywność, która dostarczy do twojego organizmu niezbędnych składników odżywczych, takich jak produkty pełnoziarniste, drób, ryby, warzywa, owoce, orzechy, odtłuszczone produkty mleczne oraz jaja. Postaraj się, aby twoja dieta zawierała bardzo dużo dietetycznego błonnika i pij, co najmniej 12 – 15 szklanek 250 ml czystych płynów, takich jak woda, rozcieńczone soki, czy herbatę.
Unikaj żywności, która sieje spustoszenie w twoim orgnizmie, takiej jak produkty smażone czy przetworzone, białe pieczywo i makarony, cukier, tłuszcze trans, słodycze czy gęste sosy.
Zaakceptuj fakt, że nawet i w swojej diecie musisz zachować elastyczność, nigdy nie będziesz w stanie w 100% zdrowo się odżywiać. Ale jeśli zaczniesz być świadom tego, co jesz i zorientowany, co do prawidłowych wyborów, których powinieneś dokonywać, zaczniesz odczuwać niesamowite, pozytywne zmiany.

Zdrowe wybory:

  • Wybieraj zdrową żywność każdego dnia
  • Szukaj produktów z niskim indeksem glikemicznym
  • Zwiększ dzienną dawkę przyjmowanego błonnika
  • Przyjmuj bardzo duże ilości płynów
  • Zredukuj ilość przyjmowanych tłuszczów
  • Unikaj tłuszczy typu trans oraz niezdrowej, przetworzonej żywności

Coś, co powinieneś wiedzieć

W przeciwieństwie do powszechnego przekonania, węglowodany mogą być dla nas bardzo korzystne. Kluczem do zdrowia są jednak produkty węglowodanowe z niskim indeksem glikemicznym (GI), jako że są one absorbowane przez organizm wolniej i co ważniejsze, dostarczają organizmowi zdrowej energii. Możesz opracować sobie dietę, złożoną z produktów o niskim indeksie glikemicznym z zawartością produktów węglowodanowych takich jak produkty pełnoziarniste, brązowy ryż, warzywa strączkowe jak również wiele innych warzyw i owoców.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz